Antonín Mužík

* 9. 8. 1968, Plzeň (Plzeň-město), Česká republika (Czech Republic)
malíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: mzk2006368227

Antonín Mužík

Antonín Mužík, získal výtvarnou průpravu jako čistý autodidakt, nikdy se systematicky neškolil, vrozené výtvarné nadání rozvíjel samostatně. Podněty čerpal z tvorby osobností, jež mu byly v historii umění blízké, ale i přímo z vizuálního řádu přírody, který dokázal reflektovat se zostřenou vnímavostí a vrozenou citlivostí. Významný podíl má na Mužíkově formování hluboký zájem o humanitní sféru, vztah k hudbě (především ke klasické hudbě a menšinovým žánrům) četba poezie, filosofie… Mužík získal autentický vhled do kulturní problematiky, nepochybně proto tak osobitý a živý, že veškeré vzdělání čerpal z čisté, intenzivní vnímavosti provázené potřebou intelektuální reflexe.
Tvorba Antonína Mužíka se rozvíjí ve dvou samostatných liniích. Její významnou část tvoří precizní kopie, ale především autorské variace a parafráze starších děl evropského malířství; jedná se o práce boschovského a breughelovského rodu, nazírané ovšem z odstupu, ahistoricky, jako ideální médium a výrazový prostředek, s jehož pomocí autor formuluje groteskně–fantaskní podobu světa. Zájem o groteskní, specificky podvratné rysy, vybavené určitou poetickou funkcí, přiváděly Mužíka rovněž k českému symbolismu a dekadenci (zejm. Josef Panuška, Hanuš Schweiger, Karel Hlaváček). Prostřednictvím reprodukčních úkolů a tvůrčích variací si autor zároveň osvojoval potřebné technické znalosti a výtvarné zkušenosti (kopírováním starých mistrů se tak vlastně učil kresbě a malbě, podobně jako tomu bylo v minulosti); významnou roli tu hrála i určitá sebeidentifikace s groteskně-poetickým viděním světa. Své výtvarné vzdělání částečně profesionalizoval prací v restaurátorské sféře. Druhá linie Mužíkovy tvorby, kterou představují i práce získané do Artotéky města Plzně, představuje vlastní, plně emancipovaný výtvarný jazyk, citlivě reflektující ve velmi neokázalé meditaci stálé děje a mlčenlivé rysy přirozeného světa přírody. Východiskem tu byly spontánní kresebné záznamy elementárních přírodních jevů a dějů (rytmická existence trav, deště, pohyb větru). V křehké faktuře těchto kresebných záznamů je autentickým způsobem zachycen zvláštní vztah mezi daným fenoménem a senzitivitou subjektu.
artotekaplzen.cz, 23.6.2018

Antonín Mužík

autorská
termín   název výstavy, místo konání
2012/02/10 - 2012/02/26   Antonín Mužík: Kresby / obrazy, Vlašský dvůr, Kutná Hora (Kutná Hora)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2006/11/16 - 2007/01/07   Zření. Miroslav Tázler a meditativně-lyrické tendence v plzeňské tvorbě, Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
2007/02/22 - 2007/04/01   Deset let Artotéky města Plzně, Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
2008/11/13 - 2009/01/18   Jiná skutečnost. Magický realismus a imaginativní umění v Plzni, Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)

Antonín Mužík

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Antonín Mužík: Kresby, obrazy, Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory, Kutná Hora (Kutná Hora)
katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2006   Zření (Miroslav Tázler a meditativně-lyrické tendence v plzeňské tvorbě), Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
  2007   Artotéka města Plzně: 10 let (1996 - 2006), Odbor kultury Magistrátu města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
  2008   Jiná skutečnost (Magický realismus a imaginativní umění v Plzni), Galerie města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   Předávané prozření, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 6-6
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2012   Antonín Mužík: Kresby / obrazy, Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory, Kutná Hora (Kutná Hora)

Antonín Mužík

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2007   Předávané prozření, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 6-6

Antonín Mužík

instituce, obec  
Artotéka města Plzně, Plzeň (Plzeň-město)