Josef Kramolín

* 11. 4. 1730, Nymburk (Nymburk), Česká republika (Czech Republic)
† 2. 5. 1802, Karlovy Vary (Karlovy Vary), Česká republika (Czech Republic)
malíř

 

pohlaví: muž

NK AUT: ola200208899
WIKIDATA: Q1705039
VIAF: 55232899

poznámka:
odkaz. forma
Cramolin, Josef, 1730-1802
Cramolini, Josef, 1730-1802

Josef Kramolín

Patřil ke generaci českých pozdně barokních umělců, jejichž dílo bylo eklektizující. Volně kombinoval prvky ještě přežívajícího barokního umění (uzavřená kompozice - trojúhelníková, používání diagonál, šroubovice; používání prvků iluzivní architektury), rokoka (barevnost, popisnost, líbeznost, rokajové motivy) a nastupujícího klasicismu.
V matričních záznamech nymburské fary se nachází zápis o jeho křtu ze dne 12. 4. 1730. Byl pokřtěn jako Josef Karel. Rodiče Josefa Kramolína byli již trvale usazeni v Nymburce, jmenovali se Josef Jiřík Kramolín (1706 - 1733) a Barbora, rozená Smetanová (1701 - 1751). Dědečkem byl pravděpodobně mlynář Ondřej, který přišel do Nymburka v roce 1695 neznámo odkud, v Nymburce se oženil s dcerou radního Barborou, rozenou Strakovou. J. Kramolín měl dva sourozence, bratra Václava (1733-1799), který byl svým povoláním také malíř a sestru Barboru Dorotu (1732-?).
J.Kramolín byl rodiči veden spíše ke zpěvu, v roce 1743 působil krátce jako sborista v chrámu sv.Víta v Praze. Pobýval také v benediktinském klášteře při kostele sv. Markéty v Břevnově. Poté co Prahu začali obléhat Prusové se vrátil do Nymburka, ale brzy odešel do Kutné hory, do semináře při kostele sv. Barbory (jezuité), aby dokončil své vzdělání. V Kutné Hoře dostal první základy malířského umění od malíře Víta Hrdličky. V roce 1751 J.Kramolínovi zemřela matka, někdy v této době se Josef vrátil do Nymburka, již rozhodnutý stát se malířem. Po matčině smrti odešel do Prahy, kde byl panem profesorem Josefem Hotzkým doporučen jako učedník k Františku Xaverovi Palkovi, který právě pracoval na freskách v jezuitském chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně v Praze. Od F. X. Palka dostal základy freskařství, učil se míchat barvy a zdokonaloval se v kresbě. V této době dostal i své první samostatné zakázky.
V roce 1757 odešel do Vídně, kde se 5. 10. 1757 zapsal na K.k.Hofakademie der Maler, Bildhauer und Baukunst. Na vídeňské akademii zůstal jen několik měsíců, už v dubnu následujícího roku byl přijat jako novic do Jezuitského řádu v Praze. Jako laický bratr působil v S. J. až do jeho zrušení v roce 1773. V archivech lze najít záznamy o jeho pobytech na řádových kolejích - v r.1758 byl veden jako novic v Brně, v roce 1759 jako novic na koleji při chrámu sv.Mikuláše v Praze na Malé Straně, v letech 1760 - 1770 byl veden jako laický bratr v koleji při sv.Klimentu na Starém Městě v Praze (Klementinum), v roce 1771 opět u sv. Mikuláše, v roce 1772 v Chomutově a v roce 1773 v Litoměřicích. V této době maloval zejména iluzivní oltářní architektury v řádových chrámech.
Po zrušení S.J. se stal malířem na volné noze. Když pracovně pobýval v klášteře v Teplé, seznámil se tam s Kateřinou Weczerschic, s níž odešel do jejího rodného města - Karlových Varů, kde se vzali 2. 5. 1775. V Karlových Varech zakoupili dům U španělského kříže, později ještě dům U modré hvězdy. V roce 1802 se stal malíř v Karlových Varech radním. Z Karlových Varů vyjížděl pak za prací. V pražské strahovské knihovně je záznam o jeho návštěvě “Di 10 Decembris A 1799. Josephus Kramolin Frater Senior exjesuita Pictor Historiarum Carolo Thermensis.“ z roku 1799. Zemřel v Karlových Varech na zápal plic v dubnu 1802.
Těžiště Kramolínova díla je ve fresce. V tomto oboru se věnoval především malbě iluzivních oltářních architektur a freskových cyklů s náboženskou tématikou. Jediné fresky s profánní tematikou se dochovaly v Poštovním dvoře v Karlových Varech. Iluzivní oltáře jsou napodobeninou skutečné oltářní architektury ve fresce a odpovídají svým tvaroslovím dobovým, vrcholně barokním oltářům. J. Kramolín navázal na iluzionismus (fikcionalismus) A. Pozza, který byl přinesen do Čech prostřednictvím působení Pozzova žáka Kryštofa Tausche a Jana Hiebla. Kromě Tausche a Hiebla se z domácích malířů věnovali malbě iluzivních oltářů Jan Pešina a Jakub Steinfels ze Steinfelsu, Siard Nosecký, Josef Lux, Jan Kuben, Josef Hager, Tadeáš Supper, Jan Ferdinand Schor, Jan Quirin Jahn a umělcův bratr Václav Kramolín
Malíř byl velice produktivní. Soupis jeho díla pořídila už v roce 1952 J. Lišková, soupis míst působení poskytuje kniha C.Nödla z roku 2007. C. Nödl vychází z dopisu, který psal Josef Kramolín rok před svou smrtí neznámému adresátovi a v němž vyjmenovává některá svá díla a místa působení. Kromě tohoto dopisu se dochoval i rukopis rodinné kroniky Kramolínů, do níž sám malíř zapisoval. Dosud neexistuje zcela ověřený soupis jeho děl, kde by byl přesně specifikován stav dochování. V následujícím přehledu díla, jsou uvedena s detaily ta, o nichž je známo, že existují. Neověřená jsou uváděna jen jako místo působiště. Mnohá svá díla malíř signoval a datoval, zvláště fresky, ale mnohá díla mají nejasnou dataci.
cs.wikipedia.org, 2013/03/14

Josef Kramolín

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Brno (Brno-město), Brno (Brno-město)
???? - ????   Cisterciácký klášter Osek, Osek (Teplice), vytvořil fresky
???? - ????   Chrám sv. Bartoloměje, Kolín (Kolín), fresky
???? - ????   Kolín (Kolín), Kolín (Kolín)
???? - ????   Kostel sv. Ondřeje, Třebechovice pod Orebem (Hradec Králové), fresky
???? - ????   Mariánský Týnec, Mariánský Týnec, Kralovice (Plzeň-sever), fresky v klášteře
???? - ????   Praha, Praha
???? - ????   Třebechovice pod Orebem, Třebechovice pod Orebem (Hradec Králové), fresky v kostele sv. Ondřeje
???? - ????   Vídeň (Wien), Vídeň (Wien)
1780 - ????   Karlovy Vary (Karlovy Vary), Karlovy Vary (Karlovy Vary), radní

Josef Kramolín

rok od - do   skupina, *vznikla, poznámka
???? - ????   osobnosti (Plzeňský kraj), *

Josef Kramolín

kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
1938/05 - 1938/09   Pražské baroko: Umění v Čechách XVII. - XVIII. století 1600-1800, Valdštejnský palác, Praha
1964/05/19 - 1964/09/20   Česká barokní krajina, Palác Kinských, Praha
1996/01/18 - 1996/02   Probuzená minulost, Rabasova galerie Rakovník, Rakovník (Rakovník)

Josef Kramolín

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1938   Pražské baroko (Umění v Čechách XVII–XVIII století 1600–1800), Výtvarný odbor Umělecké besedy, Praha
  1964   Česká barokní krajina, Národní galerie v Praze, Praha
  2001   Sen o říši krásy / Dream of the Empire of Beauty (Sbírka Jiřího Karáska ze Lvovic / The Collection of Jiří Karásek of Lvovice), Obecní dům, a.s., Praha
kniha
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1968   České malířství a sochařství 19. století, Státní pedagogické nakladatelství, n.p., Praha
  1971   Umění baroku v Čechách, Obelisk, nakladatelství umění a architektury, Praha
  2005   Osobnosti a západní Čechy (I. díl (do poloviny 19. století)), Ševčík, Plzeň (Plzeň-město)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1993   Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
  2006   Nová encyklopedie českého výtvarného umění (Dodatky), Academia, nakladatelství Akademie věd České republiky, Praha
podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1964   Česká barokní krajina, Výtvarná práce
www
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  ????   Josef Kramolín (cs.wikipedia.org), cs.wikipedia.org
informační leták / informace kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Sen o říši krásy / Dream of the Empire of Beauty (Sbírka Jiřího Karáska ze Lvovic / The Collection of Jiří Karásek of Lvovice), Obecní dům, a.s., Praha
kalendárium
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1994   Kalendárium osobností západních Čech na rok 1995, Státní vědecká knihovna, Plzeň (Plzeň-město)
  2006   Kalendárium osobností západních Čech na rok 2007 (Textová část), Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Plzeň (Plzeň-město)
sbírkový katalog
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1988   Staré české umění (Sbírky Národní galerie v Praze - Jiřský klášter), Národní galerie v Praze, Praha
seznam vystavených prací
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1995   Probuzená minulost. Rabasova galerie, Rakovník, 18. 11. 1995 - únor 1996