Miloš Kurovský

* 18. 10. 1924, Ostrava (Ostrava-město), Česká republika (Czech Republic)
malíř, ilustrátor

 

národnost: česká
pohlaví: muž

poznámka:
NK ne - 2017/03

Miloš Kurovský

Miloš Kurovský se narodil 18.10.1924 v Ostravě. V mládí byl silně ovlivněn filosofií (např. Kant, Hegel, Nietzche, Schopenhauer atd.), což se projevilo v námětech jeho umělecké tvorby. Zájem o metafyziku našel své vyjádření i ve sci-fi povídkách, které autor doplňoval vlastními ilustracemi. Literární tvorba Miloše Kurovského nebyla určena k publikování, a proto zůstala známá pouze úzkému okruhu jeho přátel.
Po válce v roce 1945 se přestěhoval do Prahy, kde se "na volné noze" zabýval módním návrhářstvím a fotografií. Stále intenzívněji se však věnoval výtvarné tvorbě (akty, krajiny - různé techniky, převážně olej). Ovlivněn rodinnou tradicí (maminka aktivně malovala) se tak profiloval jeho budoucí umělecký vývoj.
Koncem padesátých let se stěhuje z ateliéru v Čechově ulici do ateliéru v Panské č. 7, kde v polovině 70. Let za pomoci přátel vyklízí sklepní prostory a otevírá galerii, která se stala doslova legendární.
V té době již několik let používá ve výtvarné tvorbě výhradně pastel, ke kterému se propracoval začátkem šedesátých let, a který nejlépe vyhovoval jeho uměleckým snahám.
Šedesátá léta byla pro Miloše Kurovského významným obdobím, kdy se dostává do povědomí kulturní veřejnosti doma i v zahraničí. V roce 1964 zakládá v Dubrovníku "Mezinárodní sdružení výtvarníků a literátů", jehož byl předsedou. Nejvýznamnějším počinem tohoto sdružení bylo uspořádání společné výstavy "Ars Limites Ignorat" v Bruselu.
V druhé polovině 60. Let pravidelně vystavuje jako jeden z prvních "pod širým nebem" ve Františkánské zahradě, v proluce u Národního divadla a na Karlově mostě v Praze; tyto akce se těšily velkému zájmu veřejnosti i sdělovacích prostředků. V lednu 1968 byl např. v televizi odvysílán dokument z Františkánské zahrady "Lidi pojďte na malíře".
Začátkem 70. Let objevil novou techniku - kombinaci pastelu, veluru a speciálního pojidla, která znamenala novou etapu v jeho tvorbě. Galerie v Panské byla otevřena nejen pro umělcovy přátele, ale i pro širokou veřejnost. Zejména se zde však scházeli přátelé hudebníci, které tvorba Miloše Kurovského inspirovala; tak vznikly některé jazzové skladby, např. "Valčík pro Kurovského" od Jiřího Válka, "Červené slunce" od Laca Decziho, suita "Ručně malovaný obraz" od Karla Růžičky a "Jak se malují čerti" od Rudolfa Daška. Docházelo tak k vzájemnému ovlivňování výtvarného a hudebního umění, neboť i pro Miloše Kurovského znamená hudba silný inspirační zdroj.
V 70. A 80. Letech uspořádali přátelé a příznivci Miloše Kurovského řadu neoficiálních výstav v zahraničí, např. v SRN (Botrop, Wiesbaden), Itálii (Basano de Grappa), USA (San Francisco), Novém Zélandu. Oficiální výstavy prostřednictvím Artcentra proběhly pouze ve Stockholmu a v Západním Berlíně.
Doma Miloš Kurovský nevystavoval a veřejnost se s jeho dílem mohla seznámit jen v "galerii za oknem" na Novém Světě na Hradčanech, kam se M. Kurovský přestěhoval v roce 1978; první oficiální výstava v ČR se konala až v říjnu 1993 v Ústavu makromolekulární chemie v Praze u příležitosti 80. Narozenin akademika Wichterleho.
Od října 1994 tvořil v podkrovním ateliéru v Anenské ulici, kde mj. pracoval i na výzdobě "Kaple kosmického vědomí" Paláce Unitaria.
www.obrazy-prodej.eu

Miloš Kurovský

rok od - do   instituce, obec, poznámka
???? - ????   Praha, Praha, Nový Svět

Miloš Kurovský

autorská
termín   název výstavy, místo konání
1999/04/07 - 1999/05/09   Miloš Kurovský: Sametové pohlazení, Muzeum policie České republiky, Praha
2017/03/18 -   Miloš Kurovský: Okno z Nového světa, Špejchar Želeč, muzeum a obrazárna, Želeč (Tábor)
kolektivní
termín   název výstavy, místo konání
2012/01/09 - 2012/01/20   Apokalypsa v Salónu Makro, Ústav makromolekulární chemie (Galerie Makráč), Praha
dražba/aukce/bazar
termín   název výstavy, místo konání
2018/12/13   162. aukce: Výtvarné umění 19.–21. století, Rezidence Ostrovní, Praha
2021/09/23   186. aukce: Výtvarné umění, fotografie, Rezidence Ostrovní, Praha
předaukční výstava
termín   název výstavy, místo konání
2018/12/03 - 2018/12/12   162. aukce: Výtvarné umění 19.–21. století, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha
2021/09/13 - 2021/09/23   186. aukce: Výtvarné umění, fotografie, Galerie Vltavín, Masarykovo nábřeží, Praha

Miloš Kurovský

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2017   Kurovský: Okno z Nového světa, Špejchar Želeč, muzeum a obrazárna, Želeč (Tábor)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950–2001 (VI. Kon – Ky), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1999   Miloš Kurovský: Sametové pohlazení, Muzeum policie České republiky, Praha
  2017   Miloš Kurovský: Okno z Nového světa, Špejchar Želeč, muzeum a obrazárna, Želeč (Tábor)
aukční katalog
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2018   Aukční síň Vltavín: 162. aukce (Výtvarné umění 19.-21. století), Aukční síň Vltavín, Praha
  2021   Aukční síň Vltavín: 186. aukce (Výtvarné umění, fotografie), Aukční síň Vltavín, Praha

Miloš Kurovský

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  1992   Výstava 30 výtvarníků v Lidovém domě, Ateliér, čtrnáctideník současného výtvarného umění, 2-2