Leoš Wertheimer

* 14. 2. 1956, Přerov (Přerov), Česká republika (Czech Republic)
kreslíř

 

národnost: česká
pohlaví: muž

NK AUT: xx0001974

poznámka:
sign. též Leolda Medák

Leoš Wertheimer

Vyučený automechanikem, vystudoval automobilovou průmyslovku. Pracoval u Českých drah, nejdéle jako hasič. Je svobodný a žije s rodiči v Přerově. Vzhledem k onemocnění je již mnoho let v invalidním důchodu. Od svých pěti roků se intenzívně zajímá o historii a konstrukci lokomotiv. V roce 1997 začal na popud terapeutky kreslit na pásy balicího papíru různé lokomotivy. Pozoruhodné kresby zdůrazňují sice zejména technickou stránku stroje, nepostrádají však výtvarnou originalitu a zřejmý emoční náboj. Dosud jich vytvořil více než 560. Jsou převážně černobílé, ale autor občas používá pastelky pro dosažení tlumených barevných akcentů. Bývají provedeny zpravidla v měřítku a provází je obligátní tabulka s podrobnými technologickými údaji o příslušném typu lokomotivy a zajímavý časový údaj o délce vzniku kresby. Některá díla jsou poměrně rozměrná a prokazují autorův hluboký zájem a podrobnou znalost železniční problematiky, což ovšem nebrání vnímat hravý, poeticko-erotický podtext významu výtvarných výpovědí. Své práce vystavoval v Olomouci (Muzeum umění, 2001), v Pezinku (Slovenská národní galerie, 2003), v Paříži (sbírka ABCD, 2004) New Yorku (2005, 2006), Bratislavě (2007) a Münsteru (2008).
Pavel Konečný, outsiderartcz.eu, 2014/01/26

Leoš Wertheimer

katalog kolektivní
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2001   Umělci čistého srdce / Artists of pure heart (Naivní a lidové umění, art burt / Naivist and folk art, art brut; Sbírka Pavla Konečného), Muzeum umění Olomouc, Olomouc (Olomouc)
  2006   Art brut: Sbírka abcd, ABCD Les Éditions
  2006   Malé radosti Pavla a Dany Konečných (Výběr prací deseti autorů ze sbírky Art Brut)
  2008   Umělci čistého srdce II / Artists of Pure Heart II (Pocta Anně Zemánkové / Hommage to Anna Zemanková), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)
  2010   Umělci čistého srdce / Artists of Pure Heart, Galerie U Rytíře, Liberec (Liberec)
encyklopedie/slovník
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2010   Slovník českých a slovenských výtvarných umělců (XXI. W - Ž), Výtvarné centrum Chagall, Ostrava (Ostrava-město)
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev), vydavatel, obec
  2008   Umělci čistého srdce II (Pocta Anně Zemánkové), Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Olomouci, Olomouc (Olomouc)