Linie, světlo, stín

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Schwarzenberský palác
termín: 2019/11/06 - 2020/02/09

poznámka:
Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 16. a 17. století

Ve znovuotevřeném Schwarzenberském paláci byly Sbírce grafiky a kresby vyhrazeny nové prostory pro výstavy z oblasti starého umění. Nahradily dosavadní Grafický kabinet ve druhém patře paláce, ve kterém byla po deset let představována umělecká díla na papíře v monograficky i tematicky koncipovaných výstavách.

Sbírka grafiky a kresby spravuje nejobsáhlejší fond Národní galerie Praha, který čítá více než 400 tisíc grafických listů, kreseb, alb, ilustrovaných knih atd. Z oblasti starého umění patří k pilířům sbírky německá a nizozemská grafika 16. století, rytiny a kresby rudolfínského manýrismu a mimořádná kolekce díla Václava Hollara. Některými pozoruhodnými pracemi je zastoupena italská renesanční kresba, cenný je také soubor italské grafiky 17. a 18. století. Sbírka samozřejmě opatruje jedinečná bohemika a významný je rovněž fond německé a rakouské kresby a grafiky 17. a 18. století.

Zahajovací výstava představí ve dvou etapách mistrovská umělecká díla renesance, manýrismu, baroka a klasicismu. V první etapě budou prezentovány mimo jiné grafické listy génia německé renesance Albrechta Dürera či kresby a rytiny jeho německých současníků a následovníků. Ze souboru italských kreseb 16. století bude představen například proslulý autoportrét Giuseppe Arcimbolda; z důvodu ochrany díla bude tato výjimečná kresba vystavena pouze dva měsíce a poté nahrazena delikátními kresbami na pergamenu. Originálními náměty i precizním zpracováním jistě zaujmou kresby a rytiny nizozemského a rudolfínského manýrismu.

Ve druhé etapě výstavy v příštím roce budou představena převážně barokní díla.

Variabilita stylů, námětů, formátů i technik v tomto kurátorském výběru z mistrovských děl je rovněž pozvánkou a předznamenáním pestrého výstavního programu, který sbírka plánuje do Grafického kabinetu v příštích letech.

K výstavě byl vydán katalog v české a anglické verzi, který představuje díla prezentovaná na obou výstavních etapách a přibližuje také historii Sbírky grafiky a kresby NGP.

kurátorka: Petra Zelenková
spolupráce: Lenka Babická, Blanka Kubíková, Dalibor Lešovský, Alena Volrábová, Martin Zlatohlávek

Linie, světlo, stín

osoba   narození
Aachen Hans von   18. 6. 1552    
Arcimboldo Giuseppe   1527    
Baldung Hans   1484    
Beham Hans   1500    
Goltzius Hendrick   1558    
Hoefnagel Joris   1542    
Kilian Lucas   1579    
Raimondi Marcantonio   1480    

Linie, světlo, stín

instituce, obec, adresa
Národní galerie v Praze, Praha, _

Linie, světlo, stín

osoba   narození
Zelenková Petra   14. 2. 1975