Geometria rare anima est: Štěpán Málek

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2018/03/07 - 2018/04/29

poznámka:
V Domě Gustava Mahlera v Jihlavě zahájí 6. března v 17 hodin svou výstavu GEOMETRIA RARE ANIMA EST známý královehradecký sochař, malíř, řezbář, pedagog, kurátor, předseda uměleckého spolku KK3 Klub konkretistů a zpěvák legendární punkové skupiny N. V. Ú. Štěpán Málek.

Málek se narodil v roce 1966 v Chlumci nad Cidlinou a po dokončení střední umělecké průmyslovky v nedalekých Hořicích pokračoval ve studiích nejdříve na pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové, a následně na Akademii výtvarných umění pod vedením profesorů Stanislava Kolíbala, Huga Demartiniho a Jindřicha Zeithammla, jejichž blízký vztah k čistým, geometrickým formám významně pomohl dotvářet Málkův výtvarný jazyk.

Ten je pevně vymezený přísnými geometrickými pravidly. V Málkově geometrii ale nepřevládá formální strohost, ale naopak ho vyplňují jemné nuance, detaily a rozjímavé dialogy mezi hmotou, prostorem a barvou. V jeho dílech dominuje lehkost i pokora. Bez jakékoli okázalosti si pohrává se vztahy barevných ploch s kresbou, nalezenými objekty a puristicky narýsovanými tvary či rozličnými materiály jako kov, kámen, dřevo i papír. Nezdráhá se však ani použít lepenku, dřevotřísku či zrcadla. Málkova díla jsou harmonickou souhrou jednotlivých elementů, které ve vzájemných souvislostech vytváří jedinečný svět s vlastními zákony. Je to precizně vystavěný systém, v němž má každý prvek své místo a stejnou měrou přispívá ke vše sjednocující harmonii.

Součástí programu vernisáže bude autorské čtení Lucie Mokré.

Geometria rare anima est: Štěpán Málek

osoba   narození
Málek Štěpán   24. 11. 1966    

Geometria rare anima est: Štěpán Málek

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1