Václav Rožánek: Obrazy a monotypy

typ výstavy: autorská
místo konání: Dům Gustava Mahlera
termín: 2016/01/20 - 2016/03/05

poznámka:
V úterý 19. ledna 2016 byla v Domě Gustava Mahlera vernisáží zahájena výstava tvorby Václava Rožánka pod názvem Obrazy a monotypy. Kurátorsky výstavu zaštítil výtvarník David Bartoň, který představil dva důležité vrcholy umělcovy tvorby. Za to nejlepší, co Václav Rožánek vytvořil, bývají považovány jeho velké monotypy z 2. poloviny 70. let 20. století na jedné straně a na druhé pak obrazy malované technikou prolínání černého asfaltového laku a bílého latexu. Tyto obrazy připomenuly techniku strukturální malby - informelu z 60. let 20. století, ale Rožánka více ovlivnily průmyslové struktury, které viděl celý život kolem sebe ve strojírenské továrně.

Obrazy instalované v Domě Gustava Mahlera byly přibližně z let 1970 – 1994. Tematicky byla výstava zaměřena hlavně na Rožánkovy imaginární portréty, které nazýval Hlavy, v menší míře doplněné Akty a Zátišími. Výstava vzhledem k rozsahu i rozmanitosti Rožánkova díla a velikosti galerie nemohla být retrospektivou. Přesto ukázala z autorova díla to nejlepší a nejpodstatnější.

Václav Rožánek (5. 9. 1913 – 8. 5. 1994) pocházel z Písku a celý život zůstal věrný profesi strojního zámečníka. Přesto své dílo konzultoval s autory a pedagogy jako Emil Filla nebo Oldřich Smutný, který ho považoval za svého nejnadanějšího žáka. Přestože mu politická situace neumožnila příliš vystavovat, jde o velmi pilného malíře, který byl typický pro použití neobvyklých materiálů, jako latex, asfaltový lak či tiskařské barvy. Jeho díla jsou ve sbírkách Prácheňského muzea v Písku, Alšově galerii i Národní galerii v Praze.

Na výstavě byl promítán i studentský dokument režiséra Jana Bradáče pod názvem ,,Hámoty Václava Rožánka“. Prostřednictvím vzpomínek Rožánkových přátel i souputníků přiblížil film návštěvníkům malířovu osobnost a ukázal praktické užití autorových speciálních výtvarných technik (využití asfaltu či emailu).

V rámci výstavy proběhla ve středu 17. února od 17 hodin komentovaná prohlídka v podání kurátora Davida Bartoně.

Václav Rožánek: Obrazy a monotypy

osoba   narození
Rožánek Václav   5. 9. 1913    

Václav Rožánek: Obrazy a monotypy

instituce, obec, adresa
Dům Gustava Mahlera, Jihlava (Jihlava), Znojemská 1089/4
Statutární město Jihlava, Jihlava (Jihlava), Masarykovo náměstí 97/1

Václav Rožánek: Obrazy a monotypy

osoba   narození
Bartoň David   3. 8. 1964    

Václav Rožánek: Obrazy a monotypy

osoba   narození
Bartoň David   3. 8. 1964