Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Galerie Chodovská tvrz
termín: 2012/04/15 - 2012/05/13

poznámka:
--
„Celek je víc než suma částí a celky nelze vždy vykládat z částí.”
Autorem citátu je pravděpodobně německý psycholog Walter Köhler. Soudím ale pouze podle souvislosti, protože trčel z jednoho hesla na Wikipedii, kterou jsem procházel, abych lépe pochopil termín holismus (se záměrem použít ho ve formě přídavného jména při psaní o Janu Turnerovi), a odtud klouzal k tvarové psychologii (domnívaje se, že se o ni opřu při výkladu o pozadí sympatií mezi Turnerem a Nikitinovou).
K výstavě Dvojdřez se mu nakonec nejlépe hodil právě tento citát. Alice Nikitinová a Jan Turner o ní uvažují jako o komplexní konstelaci obrazů a objektů, jejíž výsledný tvar přesahuje sumu částí. Jejich pozornost už dlouho upoutává katalog běžně dostupných produktů sériové výroby, jejichž sláva zašla, nebo nikdy žádná nebyla. V minulosti to bylo koště, tepláky nebo obnošená pletená čepice, v současnosti je to starý svetr nebo kusy plechu. Ze sentimentu si je nevybírají a když už by se měl jejich vztah nějak definovat, pak by byl spíše (sebe)ironický.
Přesahem vzájemné spolupráce je především napětí, které předmětech vzniká, když jsme je schopní vidět jak v jejich utilitární obyčejnosti tak jako abstrahovaná tělesa s materiálními, sociálními a psychickými dosahy. Aby tohoto víceznačného vidění věcí dosáhli, pracují intuitivně a s důrazem na jistou břitkost. Dvojdřez je síť uzlů – jednotlivých obrazů (a možná i fotografií) Alice Nikitinové a objektů (a možná i videa) Jana Turnera – napnutá v konkrétním prostoru Chodovské tvrze.
JP
--
Alice Nikitinová (1979) je malířka. Příležitostně vytváří objekty a průběžně fotografuje objektové situace ve veřejném prostoru, které vznikly z neuměleckých pohnutek, ale na snímcích vyznívají jako ontologicky nejednoznačné. Vystavuje u nás i v zahraničí, v loňském roce dvakrát v Holandsku a dvakrát v Ostravě. Teprve před několika dny skončila její samostatná výstav Na kraji v Galerii výtvarného umění v Náchodě. Spolupráci s Janem Turnerem zahájila v Galerii města Blanska výstavou Banán na skle (2010). Předloni byla vybrána mezi finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého a Strabag Art Awart International. Studovala Akademii výtvarných umění v Praze (1998–2004).

Jan Turner (1971) je intermediální umělec. Ve svém posledním souboru obrazů maloval hliněný květináč strčený do kouta a přitom jako by mimoděk opodstatňoval předmětné malířství. Nejvíce známý je svými objekty, v nichž fakticky i kreativně vychází z průmyslových materiálů a prefabrikovaných předmětů. Studoval Akademii výtvarných umění v Praze (1993-1998). Vystavoval na řadě kolektivních přehlídek, vloni například na Šestém zlínském salonu či na jedné z výstav rozsáhlého výstavního celku Štěstí při festivalu 4+4 dny v pohybu v Praze. Jeho poslední samostatnou výstavou byl Nýt v pražské Galerii Jelení (2012). Nikdy nebyl finalistou umělecké ceny. S Alešem Havlíčkem vydal dvě Hnědé knihy - přepisy odpuzujících/léčivých chatových konverzací. Příležitostně se věnuje divadelnímu herectví. Objevil se také ve vedlejší roli filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (2006, režie: Pavel Göbl) a také ve filmu Gorila (2011, režie: Pavel Göbl).
Dernisáž výstavy a její komentovaná prohlídka: 11. 05. od 19:00. Od 20:00 hod vystoupí DJ Ventolin.
Kurátorem výstavy je Jiří Ptáček.
zdroj: http://www.chodovskatvrz.cz/vystava/695/alice-nikitinova-jan-turner-dvojdrez

Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

 

Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

osoba   narození
Nikitinová Alice   15. 3. 1979    
Turner Jan   7. 7. 1971    

Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

instituce, obec, adresa
Galerie Chodovská tvrz, Praha, Ledvinova 9

Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

osoba   narození
Ptáček Jiří   22. 11. 1975    

Alice Nikitinová, Jan Turner: Dvojdřez

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Dvojdřez