80 let společně pro ptáky a lidi

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Zámek Přerov
termín: 2012/12/05 - 2013/03/03

poznámka:
Moravský ornitologický spolek (MOS) je jednou z nejstarších organizací pro ochranu ptáků a vůbec přírody u nás. Byl založen menší skupinou přerovských nadšenců v roce 1932. Při příležitosti 80. výročí založení se rozhodl výbor MOS společně s ornitologickou stanicí (ORNIS) Muzea Komenského v Přerově uspořádat výstavu. Činnost MOS a ORNIS byly od počátku pevně spjaty mnoha společnými aktivitami, MOS byl např. také iniciátorem výstavby ORNIS v roce 1938.

Účelem výstavy je představit návštěvníkům pestrou činnost spolku v uplynulých 80 letech – zejména počátky středomoravské ornitologie, odvahu a potíže nadšenců při budování unikátní ornitologické stanice, vlivy společenských změn a vývoj až do současnosti. Výstava bude návštěvníky zároveň informovat o aktuálních problémech ochrany ptáků a životního prostředí nejen v regionu.

Na výstavě budou využity dobové ornitologické pomůcky – literatura (unikátní knihy, časopisy), odchytová zařízení, kroužky, dalekohledy, preparátorské pomůcky, tematicky blízké sbírkové předměty, archivní materiál – fotografie, písemnosti, pomůcky využívané v ornitologii a ochraně ptáků, exponáty s interaktivními prvky, dioramata, ukázky získaných dermoplastických preparátů včetně historických obrazů s plastickými preparáty ptáků. Nosnými prvky výstavy bude 20 panelů pojednávajících o historii MOS a 8 panelů seznamujících návštěvníky s nejdůležitějšími ornitologickými lokalitami členů MOS.

80 let společně pro ptáky a lidi

instituce, obec, adresa
Muzeum Komenského v Přerově, p. o., Přerov (Přerov), Horní náměstí 1

80 let společně pro ptáky a lidi

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí