Po stopě Karla Maye

typ výstavy: nevýtvarná
místo konání: Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur
termín: 2012/10/25 - 2013/10/27

poznámka:
Karel May stvořil postavy, které nebyly skutečné a umístil je do světů, které se těm opravdovým jen vnějškově podobaly. Jeho hrdinové byli stateční, čestní a neúnavní.

Letos si připomínáme 170 let od narození a 100 let od úmrtí světoznámého autora Vinnetoua a Oldshatterhanda Karla Maye. A je tomu již 50 let od natočení světoznámého filmu - Poklad na Stříbrném jezeře, filmu, který zahájil novou éru.

Karel May vytvořil svět plný nespravedlností, často i krutostí a násilí, ale vnesl do něj naději na možnost změny, na nečekaný obrat. V tuto naději uvěřilo mnoho lidí několika generací, které jeho hrdiny obdivovaly.

Výstava z cyklu Monarchie připomene základní informace o nesnadném životě tohoto slavného autora a především upozorní na jeho stopy na našem území.

Na výstavě se návštěvník seznámí s postavami Mayových románů, statečnými indiány, zálesáky, beduíny i Kurdy a dalšími hrdiny, ale i s odpornými zloduchy, otrokáři, zrádci a vrahy. Spatří reálné předměty indiánských kultur i orientálního světa, které zároveň hrály významné role v Mayových dílech.

Na své si přijdou i naši nejmenší návštěvníci. Ve výstavě si děti mohou vyzkoušet stopování, vytvořit si vlastní indiánské jméno, hledat zlato a spoustu dalšího...

Po stopě Karla Maye

podřazený dokument
  rok vydání   název (podnázev)
  2012   Kalendárium kulturních událostí