Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

typ výstavy: autorská
místo konání: Oblastní galerie Liberec
termín: 2007/02/15 - 2007/04/15

poznámka:
Vůbec poprvé bude liberecká galerie prezentovat jeden z ucelených souborů grafické sbírky, kterou spravuje. Jedná se o významný a v minulých letech kompletně zrestaurovaný soubor grafických listů francouzského grafika žijícího na rozmezí manýrizmu a baroka, Jacquese Callota (1592 – 1635). Vedle kolekcí ve sbírkách Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně a Muzeu umění v Olomouci se jedná o nejpočetnější soubor Callotových listů nacházející se v České republice. Rozsáhlé Callotovo grafické dílo, ve kterém se odráží celý tehdejší svět počínaje prostým životem na vesnici a dvorskými ceremoniály konče, ovlivnilo mnoho dalších autorů a jeho stopy lze vysledovat až hluboko do 18. století. Díky politickým zakázkám J. Callot zachytil i dějinný vývoj Evropy v pohnutých dobách Třicetileté války a bojů o francouzskou korunu. Jacques Callot, plodný autor, který zanechal svědectví o své době v podobě grafických listů tvořených především čárovým leptem a mědirytem, představuje grafika, jehož dílo si zaslouží obdiv nejen kvůli výjimečnému technickému zpracování, ale především proto, že v celoživotním díle postihl košaté dějinné souvislosti stejně tak jako prosté momenty všedního života. K výstavě vyjde katalog.
Jacques Callot se narodil někdy na jaře roku 1592 v Nancy, sídle lotrinských vévodů. V mládí se pohyboval na šlechtickém dvoře, kde otec vykonával funkci herolda. Už od této doby byl veden k prohlubování své záliby v kreslení. I přes podporu, kterou v domácím prostředí měl, Jacques Callot roku 1606 utekl z domu a učednická léta prožil ve zlatnické dílně Demengea Croqa. Za dva roky se však vydal do velkého světa, do Říma (Římské obrazy, lepty z roku 1611). Zde pokračoval v učení, které ho ale neuspokojilo a roku 1611 odjel do Florencie, v jejímž inspirativním prostředí a pod ochrannou rukou Medicejů prožil jedeno z vrcholných tvůrčích období (Rozmary, lepty z roku 1617 věnované Giovannimu de Medici). Od roku 1621 působil opět v Nancy (Žebráci, z roku 1622, Malé pašije, lepty z roku 1624 nebo Dobytí města Bredy z roku 1628). Ve 20. letech 17. století Jacques Callot rovněž hodně cestoval, především po Nizozemí, a následně přijal velkorysé politické zakázky na monumentální ztvárnění vítězství francouzských vojsk nad anglickými, na kterých pracoval v Paříži (Dobytí pevnosti sv. Martina na ostrově Ré, Dobytí pevnosti La Rochelle). Jacques Callot tvořil až do posledních dnů svého života. Zemřel v Nancy 25. března 1635. Jeho život i tvorbu významně ovlivnily politické události té doby, a proto jeho celé dílo můžeme pokládat za jakousi reflexi tehdejších všedních dnů. Díky politickým zakázkám Jacques Callot zachytil dějinný vývoj Evropy v pohnutých dobách Třicetileté války a bojů o francouzskou korunu. Rozsáhlé Callotovo grafické dílo, ve kterém se odráží tehdejší svět počínaje prostým životem na vesnici a dvorskými ceremoniály konče, ovlivnilo mnoho dalších autorů a jeho stopy lze vysledovat až hluboko do 18. století. Jacques Callot, plodný autor, který zanechal svědectví o své době v podobě grafických listů tvořených především čárovým leptem a mědirytem, představuje grafika, jehož dílo si zaslouží obdiv nejen kvůli výjimečnému technickému zpracování, ale především proto, že v celoživotní práci postihl košaté souvislosti historického vývoje stejně tak jako prosté momenty všedního života.
zdroj - www.ogl.cz

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

osoba   narození
Callot Jacques   1592    

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

instituce, obec, adresa
Oblastní galerie Liberec, Liberec (Liberec), _

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

osoba   narození
Kroupová Markéta   30. 6. 1979    

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

osoba   narození
Kroupová Markéta   30. 6. 1979    

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

katalog autorský
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   Jacques Callot (1592-1635) ve sbírce Oblastní galerie v Liberci / in the collection of the Regional Gallery Liberec
pozvánka autorská
  rok vydání   název (podnázev)
  2007   Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

Jacques Callot ve sbírce Oblastní galerie v Liberci

klíčové slovo
grafika