Jozef Srna ml.: Pred obrazom

typ výstavy: autorská
místo konání: Nitrianska galéria (1999- )
termín: 2006/03/16 - 2006/04/23

poznámka:
http://nitrianskagaleria.sk/event/in-front-of-painting/
Galéria mladých
Slovo OBRAZ v rôznych prenesených významoch používame v rozličných okruhoch ľudskej komunikácie. V prípade dnešnej výstavy je toto slovo OBRAZ použité v zmysle vizualizovania námetov maliarskou technikou. V tomto prípade ponúkame dvojrozmernosť plátna, ktoré je nositeľom autorovej myšlienky.
V Galérii mladých stojíme pred obrazmi mladého maliara Jozefa Srnu.
Jozef Srna absolvoval v roku 2004 Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave. Vo svojom študentskom autorskom vývoji prešiel viacerými ateliérmi – u prof. Bergera, prof. Sikoru a na študijnom pobyte v Prahe u doc. Antonína Střížeka.
Jozef Srna vo svojom maliarstve vychádza z klasických maliarskych techník. Nepoužíva súčasné počítačové technológie na vybudovanie kompozície obrazu, ako sa s tým môžeme stretnúť u niektorých mladších autorov. Tento autor používa motív či situáciu priamo vypozorovanú z bežného života.
Pozorovateľné sú dve polohy Srnových obrazov. Na jednej strane stavia zložitú figurálnu kompozíciu zachyteného deja v silnom emotívnom prežívaní. Silné pôsobenie emócie v súčasnosti autor rieši aj rozmernosťou použitých plátien. V týchto témach rezonujú silné sociálno-spoločenské motívy.
Druhá poloha Srnovej maľby má kľudnejší, lyrickejší námet. Zachytáva prírodné javy, ktoré toto krajinárstvo posúvajú do romantizujúceho charakteru maľby. Opäť sa však stretáme s emotívnym nábojom na obrazoch, hoci v nich tento krát absentuje ľudská tvár vyjadrujúca hnev, agresiu, bolesť, smútok, možno aj beznádej.
V obrazoch o krajine, o oblakoch, o búrkach Jozef Srna subjektívne pomenúva svojou rečou pocit z tradičnej olejomaľby. Nechcem dešifrovať všetky návody na pristavenie sa pred obrazom Jozefa Srnu, nie je to ani potrebné a v tejto chvíli ani žiaduce. Je však zaujímavá práve dvojtvárosť Srnových obrazov – ak to možno pomenovať ako protiklady – protiklad figurácie na jednej strane a abstraktnej maľby na strane druhej.
Dnešná výstava PRED OBRAZOM je autorovou premiérovou samostatnou výstavou. Ukazuje jednu z mnohých atmosfér, ktoré maliarstvo súčasnosti prináša a maliarskou rukou Jozefa Srnu vstupuje do diskusie o postavení maľby v súčasnom výtvarnom umení.

Jozef Srna ml.: Pred obrazom

osoba   narození
Srna Jozef   4. 3. 1979    

Jozef Srna ml.: Pred obrazom

instituce, obec, adresa
Nitrianska galéria (1999- ), Nitra (Nitra), Župné námestie 3

Jozef Srna ml.: Pred obrazom

osoba   narození
Čeleďová Adriana