Jan Kotěra a jeho žáci ve Zlíně

typ výstavy: kolektivní
místo konání: Magistrát města Zlína (Radnice Zlín)
termín: 2021/11/08 - 2021/11/30

poznámka:
Galerie ve 2. patře
---
Pozvánka na zahájení výstavy Jan Kotěra a jeho žáci ve Zlíně v pondělí 8. 11. v 16 hodin v Galerii ve 2. patře zlínské radnice. V rámci vernisáže se uskuteční komentovaná prohlídka výstavy s kurátorkou architektury Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Ladislavou Horňákovou.

Výstava připomíná 150. výročí narození vůdčí osobnosti moderní české architektury Jana Kotěry, architekta mezinárodního významu, pedagoga, návrháře nábytku, podněcovatele a inspirátora nových tendencí v architektuře a urbanismu. Ve svých veřejných i bytových stavbách spojoval výtvarná umění (malířství, sochařství, design) s architekturou v nedílný celek, v němž hrála architektura vždy stěžejní uměleckou roli.

Roku 1897 nastoupil jako profesor na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu na místo Friedricha Ohmanna. Své názory na architektonickou tvorbu, na svou dobu odvážné, publikoval v časopise Volné směry. Kotěrova raná tvorba byla ovlivněna secesí. V průběhu doby se mírně odklonil od ornamentálního secesního stylu a začal experimentovat s prostorem a různými kompozičními technikami. Vyznával rovněž účelnost prostoru a čistou a přehlednou kompozici. Ve svých stavbách začal používat čisté, neomítnuté zdivo, které se pro něj později stalo jakýmsi poznávacím znamením. Výstava představí nejen Kotěrovo dílo ve Zlíně, ale také tvorbu jeho žáků, působících ve zlínském regionu, které výrazně ovlivnil svým pedagogickým přístupem, například F. L. Gahuru nebo Bohuslava Fuchse.

Jan Kotěra a jeho žáci ve Zlíně

osoba   narození
Fuchs Bohuslav   24. 3. 1895    
Gahura František   10. 10. 1891    
Kotěra Jan   18. 12. 1871    

Jan Kotěra a jeho žáci ve Zlíně

instituce, obec, adresa
Kotěrovo centrum - Trmalova vila, Praha, Vilová 11
Statutární město Zlín, Zlín (Zlín), _